Tomatensoep, lekker

12309058_1688455038066966_658072584_n-1

 

 

Wonderen de wereld uit? Op een artikel van me! kom ik aangehuwde familie tegen, die misschien bij zal kunnen dragen in mijn zoektocht, De ratelslang! Wat heet! het leven!
Oren van kleine kinderen blijken heel goed gesprekken op te vangen en op te slaan in hun geheugen.
Wat af gedaan werd met fantasie, word bevestigt, aan de andere kant van de lijn, invullen van het scenario, wat heeft afgespeeld ooit ver weg, lang geleden in een tijd van onzekerheid, want wat verschilde die oorlog met de oorlog in Europa? In Nederland? Dat de Duitsers verdreven waren, Nederland was vrij! In Indonesië bleven de Japanners en gezamenlijk met de vrijheidsstrijders ging de jacht door op alles wat Europees was of daar van verdacht werd of niet voldeed, aan de juiste afkomst, terwijl onderlinge vete ook beslecht werden, mensen kozen! Mensen kwamen er op terug en pakte de koffers en soms met legen handen, reizen op krediet, de hoge klassen eerst, met bedienden, enkele soldaten volgde met hun kinderen, soms bleef de moeder achter, mensen werden vermist en bleven verloren, soms gevonden te laat! De uitsluiting van zij die mede streden voor de vrijheid van Indonesië, werden ook aan de kant gezet, werkeloos toe zien, de spijtoptanten, als dit de chaos niet weer geeft weet ik het niet meer, het onderzoek van Charlotte Laarman https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/21049 mag dan wel een uitgewerkt beeld geven? En heb het ook heel goed door genomen, eind 1949-1972 word gewoon ter zijden geschoven of overheen gestapt en de Indo sneeuwt weer onder, te weinig aandacht voor deze zo belangrijke periode, als we het over geschiedschrijving willen hebben, die omschrijft die werkelijke beweeg redenen van die, massale vlucht, waarom vluchten als alles vredig was? Waarom vlucht je van je geboorteland? Zo hoop ik dan ook dat Henk F J Harcksen zijn manuscript, eind dit jaar, buigt over dat thema en de resterende documenten goed door neemt, willen we niet weer het bekende te lezen krijgen, dat veel gegevens via Indonesië zullen moeten komen of buitenlandse boeken staat buiten kijf en ook zal men niet de propaganda, als letterlijk opvatten, want die is net zo vals, als het verzwijgen Nederlandse overheid, die daar weinig bij gebaad was, blijk uit 67 jaar! Rest alleen de vraag! Hoelang nog?

Een gedachte over “Tomatensoep, lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s