Het duurde wel even lang!

Dit was de krib, waar die grote gedachten geboren werd? Heel wat anders dan een kerststal, zo rond kerstmis, waar ik eigenlijk nooit echt oog voor had! In het snel voorbij lopen, als deze opgezet werd, als een strohalm voor mensen, voor ze zich vrijwillig van het leven zouden beroven, in deze zo donkere dagen, tijden, want donker kan het ook! overdag zijn, zelfs in de volle zon? Terwijl duizend mensen zingen om je heen, die inktzwarte lucht, gehuld in de stank van zwavel en scherp stinkend als zwavelzuur, voor mocht je het eerste in het donker niet gelijk ruiken? Een mens kan soms rare dingen doen of bedenken, terwijl die stal daar is voor “hoop”? Terwijl ik naar de hoop stront kijk van de ezel, waar de keutels van de schapen in het niets vallen? Zonder dat ze een neergaande beweging maken, omdat alles hier maalt in mijn hoofd en zo liep ik naar de markt, zo de Voerweg af, over langs het Hollands-Duits gemaal, achterlangs en ging zitten bij die krib en zag mijn leven voorbijkomen, gaan en begreep dat het zo niet verder kon? Niet wetende dat het nog jaren zou duren dat die lichtflits, dat “besef” nog jaren zou duren, als straf of als een beloning, als een weg die ik moest bewandelen en omdat ik alles achter me moest laten, zo als ik ooit eerder, alles achter moest laten, wat weer laten een verlengstuk van mijn leven werd, of als dat kind in die krib, wat ik niet wilde of durfde te zien, ik zelf was, hopende op die warme handen, die zich over mij ontfermde en bij deze gedachte, kocht ik snel warme wanten, want mijn reis zou lang worden en bar? Dat had ik in het schitterde water spiegel, met de brug er in gezien en mocht je daar? “nu” zitten en je zonden overdenken, wees niet bevreesd als de gedachte je bekruipt uit het niets? Dat je moet vertrekken? Dat is echt beter als een koord, het is ook niet duidelijk wanneer en dit laatste is de hoop die ik je mee wil geven, het komt wel goed, alleen wel heel anders, als waar je nu zit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s