Onderuit die Doofpot! op de valreepstrap? Bodem lagen Vragen?

Eigenlijk kende ik je naam gelijk met deze foto? Nu bijna vier jaar en als ik goed terug denk misschien ergens in een document van Indisch familie Archief , verborgen tussen al die namen, je was vroeg dood 1933, ver voor mijn tijd, ook niet waar ik meteen naar opzoek was? Heel erg ik weet het? Ik zocht mijn moeder, mijn opa en had zoveel jaar nodig om alles een plaats te geven ? Ja jou had ik wel in de stamboom staan en toen stond je op een zijspoor, eigenlijk net zo bescheiden als op die foto en weer op een andere foto, daar was je nog een kind, zo anders, veel groter als de andere, dat viel op en nu drong tot me door dat je kort gehuwd was en zelfs een zoon had dat was Freddy, ja zover ben ik wel gekomen! En met een paar mensen zijn we gaan zoeken en kwam weer zoveel namen tegen, na je dood, huwde hij! Guillaume L.Ph Glans met een dame Hermelijn en kwam in Amsterdam wonen! Bijna de hele familie zat daar? Ik ook, maar wel in een ander huis! Zo na het DNA kwamen namen naar boven? Wist ik veel? Door het huwelijk van Freddy in 1953? Nu weet ik ze wel de namen! De Haas en Meijer en zo was er een meisje die wou iets meer van haar oma weten? Zeg maar eens nee? Na veel zoeken, alles gevonden, maar met mijn zoektocht had ze niets van doen en haar moeder, was ook kortaf in de mail! En nu vier jaar later, valt die puzzel weer netjes in elkaar, ook al kwamen er weer duizend vragen bij? En zo belande ik in Suriname en las de namen die ik zocht, stelde vragen en hoop dat ik antwoord krijg? Want soms is iedereen al dood! Dat krijg je als een overheid, verstoppertje speelt over lijken, terwijl ik nu de lijkschouwer speel, van kerkhof naar de graven, aandachtig de boeken lees met namen, van de gene, die de laatste eer bewezen! Het valt niet mee! Een boek van het leven achterstevoren te lezen? Laat staan het te begrijpen! En dit kwam door een ver familielid, die nog ergens een foto vond, zonder naam? Maar ik pikte je er zo uit! En je zoon? Ik las zijn bericht vier jaar geleden uit Suriname, wie o wie wist er meer van de geschiedenis van de familie Glans, maar dat bericht was acht jaar terug geschreven? Ik heb gelijk geantwoord? Maar nooit meer iets vernomen? Geen wonder? Want hij was al dood!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s