Gouderegen, zonderkroon, zonderland

Zo als ooit in mijn oor gefluisterd, door mijn moeder, opgeschreven in een brief, een brief die verbrande in een krakerspand daar in Nijmegen, waar ik de verdwaalde jeugd onder bracht, in mijn eigen verdwaald zijn, een afgewezen liefje Maaike geheten! Stak de fik er in en werd het huis een geesten plaats? Waar de wind kon huilen en bulderen, zo een ieder belette, haar geheimen te ontrafelen? Waar uiteindelijk weer en wind of andersom de overhand kreeg, tot die dag de planken voor ramen en deuren geslagen moesten worden? Als of het door de geesten was voor bestemd? En niet door een daad van jaloezie! En zo vroeg ik me af? Of die zelfde geesten? Niet reeds bezit van mij genomen hadden? En mijn reis door het geestenrijk? In vergevorderd stadium was betreden? Zonder het te beseffen? Zo als verstand met de jaren komt? Voor mij leek het eeuwig, ik zag alleen? Was alleen, die “mist” ! Zo beschreef ik reeds jaren, voor dat schrijven dacht ik “jaren”? En gisteren was het zo ver? De geesten ontsloegen mij? Ontsloegen mij van die vloek? Ontsloegen mij van het geheim! exact na? 123 jaar! Geen jaar vroeger of later de is datum 17 Mei 2019, dit dringt nu tot mij door? Zo werd ik nog niet zo lang geleden benaderd? Terwijl ik in mijn zoektocht, reeds contacten had gelegd? Die weinig nieuws of duidelijkheid op leverde? Als foto’s met nog meer vragen? En door deze jongeman, zijn durf, zijn wil? Om te weten hoe het nu zat? Een zelfde wil die ik zo goed herkende? Werd de formule gevonden door het familie raadsel in grove lijnen, duidelijk voor ogen te hebben? De overgrootmoeder van haar moeder en die van mij? Met een verschillende moeder, maar zelfde vader, hij was de zoon! Van of een Prinses of een konings vrouw? Het beroerde! Om het onderzoek voort te zetten “Nu” Een Javaanse Koning? Daar waren er meer van? Op Java en als of dat al niet genoeg was? Had deze meerdere vrouwen en dus veel kinderen! Die zijn macht en rijkdom lieten zien? Het kan zelfs wezen dat hij een vrouw terug naar de kampong stuurde, af wees? Met dochter of zoon, daar achternaam niet beschreven staat, nog datum van exacte geboorte datum en plaats, heeft verder zoeken geen zin? Ieder geval niet voor mij? Voor mij is “DIT” gegeven voldoende, omdat het verhaal dus niet alleen van uit mijn oor kwam of verbrande brief moeder? Maar bevestig werd als waar door? Aanverwante familie? Een sprookje die op overlevering, gebaseerd is! Dus waar! 8 jaar met moderne middelen zoeken! Wat een martelaars weg was me beschoren, maar wat was de beloning zoet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s