Nasi-kampong buiten op straat

aankomst nl

 

 

En zo werd ik wakker, morgens vroeg? Al die geluiden, deed het gordijn open en keek mijn ogen uit, steeds verder ging mijn blikveld in het landschap, steeds meer nam ik waar en er was iets, wat me verbond met 66 jaar geleden, ik hoefde alleen mijn neus nog achterna te gaan, na natuurlijk eerst even van een ontbijt te genieten, oploskoffie, uit de jaren 60 en die vreemde taal om me heen, mensen met hun geluiden, in de kampong, van kippen, hanen, honden, poezen en spelende kinderen en daar tussen door die uitlaten van brommers, volgepakt of gezin, vol groenten, tot cement en stenen toe!

En zo begon ik te zoeken naar mijn moeder, naar mijn Japanse zusje in een gebied zo groot als Noord en Zuid Holland, misschien Utrecht er nog bij, de geluiden uit de kampong, vervaagde en nieuwe geluiden werden harder, zwaarder, hoe mensen zich daar een weg door heen weten te vinden? Ik stond verbaast, keek mijn ogen uit? Een mierenhoop was er niets bij, wat was Nederland rustig en daar lopen we al te klagen, hier toetert iedereen, maar klagen heb ik niemand zien doen, al stikte ze de moord van de honger, van de armoede, stegen, waar mensen woonden, waar wij onze hond nog weg zouden halen en al deze mensen verkopen eten? groenten, producten, je kunt het zo gek niet bedenken, zelf de namen ken ik niet eens, het lijkt of iedereen, van iedereen koopt, niet echt winst maakt, maar wel weer tot de volgende dag kan leven? en dat met een glimlach? waar de tanden je pijnlijk aan kijken en om een tandarts vragen? niemand die zich daar aan stoort, want niemand heeft het geld voor een tandarts daar, wel boven in de bergen waar de rijken wonen, met bewaking, alles is een en al bewaking, ik in mijn zoektocht was omringt met bewaking, zij spraken de taal, ik gaf ze eten, dus ze wilde me niet dood! En dan zie je dat je groter bent van postuur? Maar je word klein van verlegenheid, door de beleefdheid naar je toe, die buigingen, die handen die je groeten, zonder je aan te raken en als ze het doen, het een teken van respect voor de oudere betekend en dat maakt je verlegen, natuurlijk willen ze wat van je? Als je zo arm bent? In mijn ogen koste het niets, voor 5 cent een glimlach, wou dat ik een vrachtschipvol met stuivers mee genomen had?

En dan ga je zoeken naar je moeder en dat Japanse halfzusje, je neus achterna, nadenken wat je dacht te weten, bedenken hoe het moet zijn gegaan en wat ik wist, gezien had en verdrongen, uit laatste gesprekken, met mijn gevonden, echte nicht Grace!

Hier was ik tussen mijn volk, dit was mijn land, de aarde waar alles ooit begon en waar ik woest uit los getrokken ben, zo als zo velen en nu? Daar ben ik, gelukkig als geen ander, maar waarheen? naar het gemeentehuis? Naar het kerkhof, daar waren er twee en de derde was weg, op geheven, naar de kerk, ook daar waren er veel, naar het Rode kruis, overal vragen, uit leggen, documenten laten zien, bewijzen, foto’s, 66 jaar geleden, dat is lang, zeker in een land, wat zoveel doorstaan heeft in zo’n korte tijd, een hale eeuw geleden, sneden ze iedereen de keel nog door!

Elke dag weer opnieuw, de zelfde bezoeken, hopend dat ze iets zouden vinden, ik hoefde niet eens in de rij te staan? dat was voor de bevolking anders, die geduldig wachtte, ik werd voor geschoven en zo vond ik de handtekening van mijn moeder, van mijn vader op de geboorte acte van mijn andere zus geschreven in Nederlands en die van mij in het Indonesisch, dus ik kon het niet eens lezen! Nu wist ik hoe laat ik geboren was en dat schijnt heel belangrijk te zijn? Werd me in Nederland verteld? Mijn moeder haar graf en die van mijn Japanse half zusje heb ik niet gevonden en daarom wil ik over 6 of 7 jaar terug gaan, verder zoeken er zelf gaan sterven, in het land waar ik ben geboren, ondanks dat we op moesten rotten, wil ik daarnaar terug gaan, want ik was weer even thuis!

3 gedachtes over “Nasi-kampong buiten op straat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s