Krom werd recht, arme donders

pleisterplaats 1

 

 

Achter deze muren in Den Haag, gaat een lange geschiedenis vooraf, als eerste gaan we terug in tijd? slaan we oude kranten open, documenten, met Google Earth, krijg je een goed beeld, wat daar in en voor de oorlog gebeurd is, wie woonde daar? wie woonde daar vlakbij? welke connectie hadden deze mensen uiteindelijk met elkaar, maar vooral, wie word en werd er nu beter van? We belanden in de Politiek, oorlog, voor, tijdens en erna, het ziet er allemaal zo onschuldig uit? Nog veel onschuldiger zijn de toekomst plannen, was het niet, dat dit met opzet gekozen is?

Weg met pand, voor een verschrikkelijk, hoog bedrag, Indische Kwestie blij maken met een dooie mus en jongeren die het wiel gaan uitvinden, die 1e generatie oproepen zich te melden, 2e,3e,4e,5e een kans geven hun root, herontdekken, terwijl de bibliotheek uitpuilt de kennis verspreid ligt bij mensen die al jaren, onderzoek verrichten, waar bij nieuwe groepen, zelf ons verleden als onbelangrijk zien? daar hebben zij niets mee te maken? zij zijn anders, bevrijd van schuld of gevoelens, wat onze ouders zijn overkomen, zij zien zich zelf als een los geworsteld mens, ontstaan uit? Weet ik wat? moderne tijd, misschien! en slaan dus gewoon de boeken dicht? Het ontkennen van het zijn?

De aller grootste vraag is? waarom die indo, KNIL, slachtoffer moest worden en het antwoord is eigenlijk simpel? Nederland is VOC en ziet ons en de bezittingen? als van hen, buit, weggesluisd, zodat niemand er aan kan komen of gebruikt voor de wederopbouw van Nederland, welke dank! kregen onze opa en ouders, familie en wij daar voor terug? Koele ontvangst, nieuwe uitbuiting, kampen, contactpension, later huizen in wijken, slecht enkele hebben het bedrag ontvangen van het gebaar? en heel weinig overlevende die 25.000 en zelfs erfrecht voor weduwe werd af gepakt, de aankomende 75 jarige bevrijding van Nederland en in de schaduw zal altijd blijven! de Nederlands-Indische geschiedenis, We werden wel gelijk gesteld aan de Nederlanders als je geboren was na 1Januarie 1950, wat je daar in Indonesië mee gemaakt hebt, speelt geen rol, alleen als je kunt tellen, dan zie je dat wij niet over 75 jaar bevrijding kunnen praten, we komen er nog niet eens in de buurt?

En zo zit het geheim in en rond om die witte muren Sophialaan no 10 en een verhaal meer als 85 jaar oud? Nog voor Duitsland binnen trad en de Jap het op ons voorzien had? En door wie? En zo moeten die witten muren de goedheid uitstralen, van de gulle Nederlandse overheid, betaald met gelden van de doden en wij klapperen met onze skeletten er achteraan!

 

Een gedachte over “Krom werd recht, arme donders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s