Notenknijper, pulp

img_1916

 

 

En zo door omstandig heden, bij komen van mijn bezoek aan mijn geboorte plaats Bandung, ben ik nog steeds verbaast over het geduld, beleefdheid in het verkeer, hier zouden we elkaar de koppen inslaan, de rust! terwijl het verkeer honderd meter, verder door raast en verdwijnt in het landschap, berg op of berg af, miljoenen brommers, vervoeren alles! gaan naar overal en nergens, op slippers, soms een helm, korte broek, golvend haar in de wind en af en toe overstemt een lach, vangt mijn oog die rode lippen, die gezichten van jongens en meisjes, mannen en vrouwen, waar de tanden een goede tandarts zouden kunnen gebruiken, maar het geld ontbreekt en dan denk ik terug aan mijn eigen jeugd, toen ik nog onbevangen kon lachen, met de jaren ging dat er wel van af? en daar? mensen zijn arm, ieder geval de meeste en zijn blij, lachen, glunderen, kraalogen die schitteren, het steekt je aan, zet je aan het denken, alleen de tijd is te kort! 30 dagen in snel tempo, terwijl het verkeer voorbij raast of was het anders om? Overal vind je overblijfsels van toen? toen Indonesië, nog onder Nederlands bewind was, of van de oorlog tegen Japan, oude KNIL fietsen tegen een muur als decoratie, in een restaurant een Jeep, in goede staat, in Bandungstad centrum winkels met oude tweede hands boeken, bij het postzegel museum, kun je oude postzegels of kaarten uit die tijd kopen, of papieren, vermoedelijk van mensen die het er niet levend af gebracht hebben, een soort zwarte handel in oneerlijke praktijken, of gewoon uit nalatenschap, die achterdocht in een corrupt land, zo word je verteld, voeden deze gedachten! Dat je zo gelukkig en arm kunt wezen? en niemand die zich er voor schaamt? Geen wonder 80% is arm of ieder geval de helft, wat een werk ijver, soms tegen beter weten in? maar wat moet je anders? Thuis zitten, levert helemaal niets op en op straat heb je altijd kans een fooi te vangen, terwijl die stortbui de straten schoon veegt en de herrie dempt en de lichten ook!

Een gedachte over “Notenknijper, pulp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s