Radio Bandung

Thomas Scheers - Indonesia

 

 

Daar zijn ze dan, nog steeds in Indonesië, terwijl ik al geland ben, de kou al ervaren heb, wakker werd in kinderhuis en in Berg en Dal per tram aankwam! Daar gingen zij per boot, dat is wat de foto’s, vertellen die ik vandaag kreeg en daar staat de foto van mijn tante, die me meer had kunnen vertellen, als de kinderbescherming, de Nederlandse overheid me op de hoogte gehouden had? En nu zie ik gegevens van mijn opa en oma, die achter op de foto’s, geschreven stond opdat ze niet verloren gingen en 68 jaar later hier op mijn scherm zichtbaar werden, terwijl een gedeelte van instantie in Nederland dit gegeven al had en men verbaast was dat ik dat niet wist, hoe kon dat toch? Gebeuren? Wie was er iets vergeten? Wie hield die gegevens tegen? Wie verstopte de brievenbus? Zoals ik me nog steeds afvraag, naar welk adres, de rechtbank mijn moeder aanschreef 1964-1965 en waarom niemand ooit over mijn halfbroers sprak, laat staan mijn moeder! Welke rol moet zij gespeeld hebben, dat ze compleet, door de Nederlandse regering en overheid vermeden werd? En zo dat haar naam niet meer besproken werd in de familie en nakomelingen? Twee werelden! Nederland en Indonesië en toen andere continenten waar over iedereen zich verspreiden!
Daar zie ik mijn oom en tante en een foto die ik een paar jaar geleden mocht ontvangen, maar niet echt begreep hoe de vork in de steel zat , voor het eerst, mijn neef en zijn vrouw, zijn kinderen en zo besef ik, dat ik een van de vele ben, die niet alles te weten kwamen, mits je zelf iets ondernam en zo is mijn leven geworden, een steun pilaar, voor hen die nog zoekende zijn of zij die het op gegeven hebben en alleen begrip nodig hebben, een luisterend oor en dat alleen! Kan, als je het lijden zelf hebt mee gemaakt! Het intense verdriet kent, die alles van binnen verscheurt, die je de moed laat zinken, waardoor je afglijd in de speeltuin van het leven en de woede openbarst, als een rotte appel, van grote hoogte gelanceerd!
En zo rot voel je, je ook, die vieze smaak in je mond, krampen in je maag, gal die als een puist open breekt en als zoutzuur je gezicht doet verkrampen en dat is wat ik vandaag voelde bij het zien, van mijn verborgen verleden, mijn verborgen familie!

Een gedachte over “Radio Bandung

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s