Vaas, wel heel anders

p1080040

 

 

En zo onverwachts ging je heen en blijf ik achter, zoals al die keren dat je weg ging van mij, toen het papier, het lintje broos was, dat begon al begin 1952, toen jij met de boot met de Babou naar Nederland vertrok, wij elkaar in Amsterdam weer even zagen, in 1956 sporadisch in die Volkswagen van pa konden zien, geen woord gerept, alleen maak kijken, tot je verdween ver van mij en alles wat er na kwam, ik zou het zo weer over willen doen, waarom? moest je terug naar de overkant, je had daar niemand, behalve je man, ik zou een huis, voor je kunnen bouwen, als ik het allemaal over mocht doen! En nu? Bouw ik een plaats alleen voor jouw, op een plaats waar ik je elke dag kan zien als ik weg ga en thuis kom en weet dat je me nooit meer verlaat, wachtend op de dag dat ook ik, voor goed bij je zal zijn, tot die tijd zal ik mijn kinderen en kleinkinderen, je man verzorgen, jouw kinderen en kleinkinderen, jouw Urn, krijgt een mooie plaats, op het zuiden, zodat de zon je verwarmt en dan zijn we onafscheidelijk voor altijd, je word gevlogen, over die afstand die ons altijd in de weg heeft gestaan, die barrière, is dan overbrugt je komt thuis in wat voor mij Bandung is, het land wat wij beide missen ons hele leven, het land waar we angst kende, honger en verdriet, toch ook die goede momenten, met wat was onze moeder, we hebben gevonden onze verwanten, ook al moesten we lang wachten en jij trouw aan iedereen, we hebben eigenlijk geen tijd je te missen, je bent in ons hart, nog veel is te ontdekken, ik doe dat ook voor jou en zal niet rusten voor de onderste steen boven komt, van al het puin dat ze op ons gestort hebben, ik weet uit liefde, maar wat schiet je daar mee op? Je droom komt uit, mijn droom komt uit, we zijn weer samen, ik heb je lief mijn enige echte zus, mijn woorden galmen door mijn hoofd toen ik twee jaar geleden tegen je zei, dit is misschien de laatste keer, dat we elkaar zien? Ik zat er naast, want we ontmoeten elkaar weer, alleen ben jij tot stof geworden, het maakt me niet uit, jij blijft altijd mijn zus waar ik van hou.

Een gedachte over “Vaas, wel heel anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s