Borelnoot, waar kan dat niet?

P1060687

 

 

Woede waarom mag dat niet? Waarom moeten we dit onderdrukken? Waarom zouden we, slikken zo als je een pol-lepel niet inslikt, ten zij je zelfmoord wil begaan en wij Indo’s en Molukkers, zijn daar toe in staat, voor de Nederlandse Regering, voor onze ballingschap? Waarom krijgen wij nog steeds niet onze rechten, daar hebben onze ouders voor gevochten? Daarvoor hebben wij geleden, daarvoor hebben wij ontberingen doorstaan, die jullie in jullie stoutste dromen niet konden bedenken! Waar we ook geen verweer voor hadden, waar onze ruggen kromde van de pijn, waar ons leven moest mislukken op enkele na, waar de geur van trassi huisde in het pension, waar kinderhuizen, bleek en wit waren, zonder gevoel, waar gedachten, op gesloten werden in de geest, bedekt met schaamte, waar korte broeken en zomerse hemden, niet paste in het Nederlands klimaat, nog de kleur van de huid, nog het gebrekkig Nederlands, laat staan de aardappel, waar tranen verstopt werden in een hoek, waar hoeken, slecht vier waren, want zo klein was de ruimte, waar we opgesloten werden, waar de boot nog heilig was en de cadans van de diesel, motoren monotoon klonken, het zweet in je neus vleugels kroop en dit laatste is mij bespaart, is een legerzak veel beter??Waar je kop uit steekt? Als een verschrikte vogel, van wat gaat er nu gebeuren? Wat ben ik blij dat ik het nog kan beschrijven, wat menig 4e generatie niet meer weet! Die verzwolgen worden door de luxe, die ik niet gekend heb toen, toen het land waar wij geboren waren, verdeeld werd in duizend stukken, waar een worst machine jaloers op zou wezen, waar Nederland nog droomde, terwijl voor ons de droom, al eindigde in een nachtmerrie, wat gepaard gaat met vluchten, je klein maken zodat je niet opvalt, zo dat kogels je niet raken, de zelfde geweren die je beschutten, tegen het gevaar om de hoek, wat loert in de nacht, zelfs overdag was het niet anders, zo was ik gelukkig op de juiste plek, op het juiste moment, anders had ik dit nooit kunnen schrijven, bevrijd! Dat zijn wij nooit, zelfs niet in 2016.

Een gedachte over “Borelnoot, waar kan dat niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s