Ooit

P1060312

 

 

O, Amsterdam mijn landing eens op schiphol, is in mijn geheugen geprint als een nietje, niet los te peuteren, zo als al die trappen die ik afgedonderd ben, die kraakpanden in de Govert Flinkstraat, die wilde tijden van eens, toen ik nog op het dak werkte van het Stedelijkmuseum waar het zo koud was dat je bibberend achter een schoorsteen ging staan, op dat je niet ter plekken bevroor en mijn chef uit Groesbeek, bleek geen last te hebben van de kou en timmerde er lustig op los op de lijen natuurlijk.

Amsterdam heeft wat, Amsterdam kun je niet omzijlen of met een stuk gum uit wissen als of het nooit bestaan heeft, de boven wereld en onder wereld heb ik ooit geschilderd, nu ik ouder ben wil ik het alleen over de boven wereld hebben, daar die me blijde herrinneringen geeft, de Dappemark is een van mijn geliefde markt plaatsen, het gekwekker van alle talen, de openheid en kleur, waar je beseft een onderdeel uit temaken van een wereldstad, Amsterdam, de Albertkuip is ook mooi, toch verkies ik de Dappemakt, al vind ik al die pakeer meters die op je loeren, je geld kosten en niet echt mens vriendelijk zijn, nog in zijn gebruik, gelukkig zijn er omstanders aanwezig die je willen helpen, zodat je uit eindelijk je kaartje krijgt, wat bewijst dat je betaald hebt, want anders krijg je een stikker, waar je je dood van schrikt, daar zitten in auto,s luien mensen, die kunnen meten of je betaald heb of niet?voor mij gewoon boeven, maar ieder zijn baan, om nu in Amsterdam de weg te vinden, moet je wel van goede huizen komen, tom, tom of niet, weg opbreking of niet, dan rij je rondjes als of je in de achtbaan zit, maar als je dan uit eindelijk aan gekomen bent op de plaats van bestemming, dan is het een plezier, van grachten, kinderkoppen straten, hondepoep en graffitie, achterloos geplaaste kunst werken, zomaar midden op een binnen of buiten plaats, terwijl de herrie van de hijpalen de grond in worden bestampt en het beton en klinkers door vracht wagens word af gevoerd en je je afvraagt hoe is dat mogenlijk in zo,n grote stad ?

Die stad die je kunt vergelijken met een mierenhoop van een meter hoog en een meter door snede, het brijn achter Amsterdam, wat Amsterdam maakt wat het is, licht verscholen in gebouwen, waar we alleen maar de buiten kant kunnen zien, de kracht die deze kantoren hebben op al die bezoekers en in inwoners is een mega project, bij mijn laatste bezoek aan de Rai huishoud beurs en Tong Tong zie je dat deze mierenhoop goed af gestemd is en dus wat mij betreft de moeite waar, de tochten door de grachten, musea of welke attractie ook, Amsterdam wil zich laten zien en doet dat ook.

Een gedachte over “Ooit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s