Eendebek of legkip wie zal het zeggen?

DSC_0432

Na een heel heftig jaar en er zullen er nog wel een paar meer aan komen, kan ik slapen met het gezin zonder natte voeten te krijgen, dus het is nu af wachten of de muren rond het huis het zullen houden, daar eind dit jaar de muur van de buurman en een stuk van mijn muur het begeven hebben, door de hevige regen buien, die de rivier uit zijn oevers deed barsten, waar door water grip kreeg en de muur als een kaartenhuis mee nam in zijn stroom, zelfs de stenen van de muur waren bij laag water niet meer te vinden, zoveel kracht, had de stroming van het water in een riviertje die zomers er zo onschuldig uit ziet, waar mijn dochter dan speelt met vriendjes en vriendinnen, de hond ook mee doet en de vissen en water spreeuwen rond spartelen.

Vannacht was het weer raak, gelukkig krijg je op een gegeven moment, de gedachten! Wat kan ik veranderen en ga lekker slapen, dit kan dus ook alleen maar omdat we nu hoger op wonen, waar door het gevaar, wat verder van ons af staat, ieder geval voor dit moment.

Mijn dochter heeft haar eigen kamen, die helemaal nieuw ingericht is, soort Ikea kamer, waar ik niet echt van hou, maar een kind is snel te vrede, haar nieuwe hoogslaper is in gekort tot een normaal bed, dit bed had ze uit gekozen om dat ze twee keer in haar oude kamer wakker werd in nat bed, rond om haar een meter hoog water, van daar die hoog slaper, die nieuwe kamer doet haar goed, de hond slaapt beneden op de tweedehands leren bank, als de nood aan de hond komt kan ze altijd de trap op klimmen, de twee vogels hebben een hoge kooi zodat ze ook niet kunnen verzuipen, de poezen slapen buiten in de schuur, voor heen binnen in het huis, dus echt blij zijn ze er niet mee, alles went denk ik dan.

Hier in Frankrijk gaat alles anders, eerst zetten ze de trap en het aanrecht van de keuken,en daar omheen willen ze dan gaan schilderen en betegelen, wij zouden eerst betegelen en dan schilderen, dat de keuken en trap plaatsen. Dus nu kan ik het keukenblok weer los halen etc.

De rivieren moeten uit gebaggerd worden, honderden jaren achterstallig onderhoud en een beleid, dat aantasting van een rivier verbied, terwijl iedereen de gevolgen daar van ziet en onder vind,een glas gevuld met stenen, geeft weinig water, dus zodoende treed de rivier vaker uit zijn oevers, met alle gevolgen van dien, als je langs de rivieren gaat kijken zie je ontelbaren bomen liggen, geveld door het natuur geweld en daar wachten op het volgende noodweer om dan mee gevoerd te worden en als obstakel te eindigen tegen een brug, die dan als een bever nest een blokkade vormt en een vloedgolf teweeg brengt zo als al eerder is gebeurd, met enkele doden tot gevolg.

Nu ben ik daar niet bang voor, want dit zijn andere rivieren en ik woon daar niet! Die mensen die die wetten bedenken en maken ook niet en zo gaat de natuur dan zijn gang, gelukkig dat ze in Nederland dat toch beter aan pakken, daar word de rommel op geruimd, wat het ook mag kosten en we kunnen dan ook zeggen,we hebben onze best gedaan, hier in Frankrijk kijken ze liever toe wat er gaat gebeuren.

Het is toch het land wat ik lief heb en eigenlijk verliefd werd door al dat niet af zijn, niet volmaakt, die chaos en de kroegen, een soort sprookje, alleen de laatste jaren door de crises is die vrolijkheid ook verdwenen en heeft plaats gemaakt voor vierkante huizen, vierkante of recht hoekige tuinen en wegen glad gestreken door het dorp of landschap, zat ik ooit met bewondering te kijken achter een glas bier, hoe een scheef dak, dat ooit lang geleden gemaakt werd, dan kon je zien dat de eerste fase van de bouw alles goed ging en na twee uur s,middags, nadat gegeten en gedronken was, de meetlat overboord werd gegooid en het dak een andere vorm kreeg als oorspronkelijk bedoeld was, alle nieuwe huizen nu hebben daken, zo strak en hoekig, dat het saai word, als of je uit een vliegtuig kijkt, waar velden strak af gebakerd zijn in strakke lijnen, geen speelse penseel streek te bekennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s